Wednesday, 15 August 2012

Interviewing time!

Assalamualaikum semua! 


How's your fasting? Penuh tak? or dah ada cuti? Kalau perempuan tu memang tak boleh nak excuse la kan. 


Last Thursday, 9/8/2012, we went to Ricoh company. Why? Why? Of cos la assignment punya pasal. Kalau bukan sebab assignment, buat apa lagi nak ke situ kan. Mujur la Ricoh Co. ada dekat Shah Alam. Senang eden nak datang melawat hang. I always wonder, macam mana lah kalau orang yang study bukan dekat Selangor or Kuala Lumpur. Mesti susah nak cari company kan. I mean company yang besar-besar la kan. Susah la nak buat assignment macam tu. So, daripada situ, aku bersyukur sebab dapat sambung belajar dekat Selangor. Senang nak buat assignment. Hihihi. *gelak mengada*


Have you ever heard this word KAIZEN? Mesti pernah kan. Ni macam tagline la untuk Ricoh Co. Ni bahasa Jepun. Co. ni mula establish dekat Jepun. Oh, lupa nak bagitahu maksud kaizen. Maksudnya ialah a better way. Why better way? Korang perasan tak yang negara Jepun adalah salah satu negara yang maju di dunia kan? Kalau tak perasan tu nampak sangat menipunyee. Hehe. 


Sebab apa negara mereka maju? Sebabnya? Sebab mereka mengamalkan kaizen. Perkataan kaizen tu dah macam culture mereka dah. Bagi mereka even sesuatu benda tu dah perfect bagi kita, tapi bagi mereka benda tu tak perfect lagi, sebab they always think about the future and always think about something to make it better. Even benda tu dah good, but they think how to make it better. That's why mereka sentiasa ada inovasi baru. Mereka dah fikir dah apa yang generasi akan datang perlukan? Apa yang patut mereka buat untuk mendapat satisfaction from their future customer. They always look forward. How? Dengan mengamalkan kaizen lah. Cool tak? Cool kan. 


And after the Manager cerita semua tu, I'm impressed. =) Kiteorang banyak juga snap pictures, but all the pictures tu tak ada muka kiteorang. Hewhewhew. However, we manage to take picture with the manager yang kiteorang interview. 



The TQM Manager and us :)

Salam.


2 comments:

  1. rasanya ada pernah keluar cerita tajuk kaizen ni. hehe.

    ReplyDelete