Kuih ni my favourite. Bila gigit tu, ohmaiiii melimpah gula dia. Sedap!
Pic masa 2009. Time aku form 4. |
Bahan-bahan (20 biji yang kecik)
100 gm tepung
200 ml santan sederhana pekat/susu segar
1 sudu besar jus pandan (Guna esen pandan pun boleh if tak ada daun pandan)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Beberapa titik pewarna hijau
Gula sebagai inti
Cara-cara
1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
2. Panaskan acuan, sapukan dengan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit pun cukup
100 gm tepung
200 ml santan sederhana pekat/susu segar
1 sudu besar jus pandan (Guna esen pandan pun boleh if tak ada daun pandan)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Beberapa titik pewarna hijau
Gula sebagai inti
Cara-cara
1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
2. Panaskan acuan, sapukan dengan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit pun cukup
Selamat mencuba!
Salam
No comments:
Post a Comment